U bent hier: Home - Beroepen - Matrassenmaker: kernenplakker

Printvriendelijke versie

 
 

Matrassenmaker: kernenplakker


Na enkele geautomatiseerde bewerkingen van de schuimrubberen onderlaag, wordt door de kernenplakkers aan de randen een lijmlaag aangebracht waarop de kernenplakkers de opstaande zijranden op de onderlaag plakken. Vervolgens wordt een beschermlaag, het binnenwerk (binnenvering of pocketvering), en weer een beschermlaag vanaf een kar op de onderlaag getild. Er wordt een lijmlaag op de opstaande randen aangebracht om tenslotte het matras te sluiten met een schuimrubberen bovenlaag.
De risico’s van fysieke belasting van de matrassenmaker-kernenplakker zijn onderverdeeld in duwen/trekken, tillen en werkhoudingen. Daarnaast is er een risico van blootstelling aan oplosmiddelen.

De matrassenmaker-kernenplakker kan bij het gebruik van lijmen in aanraking komen met gevaarlijke stoffen (oplosmiddelen). Oplosmiddelen tasten huid, zenuwstelsel en organen aan en kunnen leiden tot eczeem, hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies, hart- en longklachten en zelfs vruchtbaarheidsproblemen of Organo Psycho Syndroom (OPS).

Tenslotte kan de matrassenmaker-kernenplakker werkdruk ervaren in zijn dagelijks werk. Teveel werkdruk kan op termijn leiden tot overspannenheid.

De belangrijkste risico's zijn:

 

 
 
 

< terug naar vorige pagina