|
Te nemen maatregelen:
Wat kan worden gedaan om vast te stellen dat er werkdruk is en deze vervolgens te verminderen? In het algemeen geldt dat het risico op werkdruk verkleind kan worden door de volgende aspecten te vergroten:
- De mate waarin de medewerker zelf de volgorde en/of het tempo van zijn werkzaamheden kan bepalen.
- Sociale steun van collega’s.
- Coaching en feedback van de direct leidinggevende.
- Momenten op een dag waarop de medewerker minder werkdruk ervaart en kan herstellen van stress (herstelmogelijkheden).
Hieronder staan maatregelen om dit te bewerkstelligen en werkdruk objectief te verminderen. Bij sommige maatregelen kan naar een andere pagina worden doorgeklikt.
Bronmaatregelen
Hoe kan worden vastgesteld of er werkdruk is?
- Bij een hoge werkdruk is het goed om de achtergronden en oorzaken van werkdruk te analyseren, om vervolgens de werkdruk in de organisatie aan te pakken. Deze analyse vormt de eerste stap in het Stappenplan Aanpak Werkdruk dat binnen de organisatie zelf eenvoudig kan worden toegepast. Deze analyse zorgt voor meer inzicht in het productieproces, maar ook in alle voorbereidende processen zoals de calculatie.
- Een andere mogelijkheid is om een analyse te maken van het werkproces van de medewerker. Dit kan door het bedrijf zelf worden georganiseerd of er kan advies over worden ingewonnen bij de Arbodienst. Een analyse van het werkproces geeft inzicht in hoe tijdens het werk piekbelasting van de medewerker voorkomen of verminderd kan worden.
Wat kan aan de werkdruk worden gedaan?
- Het Stappenplan Aanpak Werkdruk levert niet alleen een analyse op van de achtergronden en oorzaken van de werkdruk, maar geeft vervolgens aanknopingspunten om de werkdruk te verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door het verbeteren van communicatie of het zorgen voor een opgeruimde werkplek. Het Stappenplan Aanpak Werkdruk kan binnen de organisatie zelf eenvoudig worden toegepast om de werkdruk te verlagen.
- Als de toelevering van voorraden en materialen onvoldoende is, kunnen deze beter worden georganiseerd door bijvoorbeeld gebruik te maken van de Logistieke Basisanalyse als onderdeel van het Stappenplan Aanpak Werkdruk. Er moet worden zorggedragen voor voldoende materiaal en helderheid over het moment waarop dit nodig is.
- Zorg voor aanscherping van de functiebeschrijving van de medewerker zodat voor haar duidelijk is wat haar taken zijn.
- Zorg voor materialen en gereedschappen die veilig en van goede kwaliteit zijn. Dit resulteert erin dat medewerkers minder werkdruk ervaren omdat zij minder problemen tegenkomen bij de uitvoering van hun werk. Denk ook aan het periodiek controleren van de materialen, handgereedschappen en naaimachines en maak een planning voor vervanging en aanvulling.
- Zorg voor een werklocatie die veilig en van goede kwaliteit is. Dit resulteert erin dat medewerkers minder werkdruk ervaren omdat zij minder problemen tegenkomen bij de uitvoering van hun werk. Denk ook aan het periodiek controleren van veiligheid op de werklocatie en de naleving van veiligheidsvoorschriften.
Collectieve maatregelen
Hoe kan worden vastgesteld of er werkdruk is?
- Vraag de medewerkers online een werkdruktest in te vullen om vast te stellen of ze last hebben van werkdruk. De anonieme testresultaten van de groep helpen om conclusies te kunnen trekken. Het is raadzaam om deze testresultaten te bespreken in groepsverband, bijvoorbeeld tijdens een werkoverleg. Diagnosetool individuele werkdruk
- Inventariseer tijdens een teambijeenkomst over werkdruk (bijvoorbeeld tijdens een werkoverleg) welke medewerkers werkdruk ervaren, wat voor voor hen oorzaken van werkdruk zijn. Een arbeids- en organisatiedeskundige van de Arbodienst of de eigen P&O-adviseur kan worden gevraagd deze bijeenkomst te begeleiden.
Wat kan aan de werkdruk worden gedaan?
- Pak ziekteverzuim aan door consequent verzuimgesprekken te voeren (vraag hierover advies aan een eventuele eigen P&O-adviseur). Verlaging van het ziekteverzuim in het team leidt tot een lagere werkdruk voor de overige medewerkers.
- Organiseer een teamtraining met P&O of een opleidingsbureau om aan deze onderwerpen te werken. Verbetering van samenwerking en communicatie binnen een team verzacht de negatieve effecten van werkdruk.
- Het is belangrijk dat managers of teamleiders overbelasting van medewerkers tijdig herkennen zodat zij deze kunnen signaleren en bespreekbaar kunnen maken (bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek). Om dit te stimuleren kan voorlichting voor managers worden georganiseerd. Voor mogelijkheden op dit vlak kan de eigen P&O-adviseur of Arbodienst geraadpleegd worden.
- Er moet een mogelijkheid tot taakroulatie zijn. Medewerkers moeten worden opgeleid om verschillende taken te kunnen uitvoeren. Bij het maken van de planning moet ook rekening worden gehouden met de roulatie van medewerkers over verschillende taken op een dag.
- Er moet voor een tijdige planning met daarin de diensten worden gezorgd om duidelijkheid aan alle medewerkers te verschaffen. In de planning moet daarnaast aandacht zijn voor goede overgangen tussen verschillende shifts en voldoende ruimte om te herstellen.
- Met medewerkers moet worden onderzocht of een vorm van taakroulatie mogelijk is als de voorgeschreven volgorde van handelingen specifiek een oorzaak is van werkdruk bij hen. Dit omdat het wijzigen van een voorgeschreven handelingsvolgorde vaak vastligt en moeilijk te wijzigen is.
Individuele maatregelen
Hoe kan worden vastgesteld of er werkdruk is?
- Een toegankelijke en gebruikelijke manier om te onderzoeken of iemand last heeft van werkdruk is het voeren van een intakegesprek met een bedrijfsmaatschappelijk werker of een bedrijfsarts. Contact met hen is mogelijk via de leidinggevende of Arbodienst.
- Daarnaast kan online een werkdruktest worden ingevuld. Diagnosetool individuele werkdruk
Wat kan aan de werkdruk worden gedaan?
- Zorg zelf voor een moment waarin herstel mogelijk is als het druk geweest is (denk aan een korte pauze of het doen van een ‘makkelijke’ klus zoals het onderhouden van naaimachines).
- Een gesprek met een bedrijfsmaatschappelijk werker of een bedrijfsarts kan helpen de volgende stap te nemen in het verminderen van werkstress. Contact met hen is mogelijk via de leidinggevende of Arbodienst.
|