U bent hier: Home - Beroepen - Medewerker technische dienst-Onderhoudsmonteur

Printvriendelijke versie

 
 

Medewerker technische dienst-Onderhoudsmonteur


Deze medewerkers onderhouden machines, elektrisch gereedschap en installaties. Soms worden  onderdelen vervangen en worden kleine reparaties uitgevoerd.  Enig laswerk wordt daarbij regelmatig verricht. Werken met slijpmachines, kolomboren en cirkel- en lintzagen alsmede het vervangen van de beitels voor de diverse machines komt ook regelmatig voor. Soms hoort onderhoud aan installaties (CV, afzuiging, motverbranding) ook bij het werk. Fysieke zwaar zijn daarbij de volgende taken:

  • Tillen van onderdelen en machines.
  • In moeilijke werkhoudingen reparaties uitvoeren.
  • Statische werkhoudingen bij bijvoorbeeld lassen.
  • Veel lopen.

De risico’s van fysieke belasting worden voor de medewerker technische dienst / onderhoudsmonteur onderverdeeld in tillen en werkhoudingen.

De medewerker technische dienst / onderhoudsmonteur onderhoud de machines. De gevaren die hierbij kunnen optreden zijn snijgevaren, bekneld raken of elektrocutie gevaar.

Sommige van de machines zorgen voor hoge geluidsniveaus. Veel blootstelling aan geluid kan op een gegeven moment tot gehoorverlies leiden.

Het werken aan houtverwerkende machines zorgt voor blootstelling aan houtstof. Afhankelijk van de houtsoort kan houtstof leiden tot gezondheidsproblemen, zoals irritatie van de huid, ogen en slijmvliezen, huiduitslag of eczeem, allergieën, ontstekingen en in uitzonderlijke gevallen tot braakneigingen, maagkramp of neus- of longkanker.

De medewerker technische dienst / onderhoudsmonteur komt op een groot aantal verschillende werkplekken en kan daar met verschillende gevaarlijke stoffen (oplosmiddelen) in aanraking komen in lakken, lijmen, ontvetters en schoonmaakmiddelen. Oplosmiddelen tasten huid, zenuwstelsel en organen aan en kunnen leiden tot eczeem, hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies, hart- en longklachten en zelfs vruchtbaarheidsproblemen of Organo Psycho Syndroom (OPS).

Tenslotte kan de medewerker technische dienst / onderhoudsmonteur werkdruk ervaren in zijn dagelijks werk. Teveel werkdruk kan op termijn leiden tot overspannenheid.

De belangrijkste risico’s zijn:

 
 
 

< terug naar vorige pagina