U bent hier: Home - Beroepen - Meubelmaker

Printvriendelijke versie

 
 

Meubelmaker


Een meubelmaker vervaardigt aan de hand van werktekeningen meubelen. Hij werkt met meerderehandgereedschappen en houtbewerkingsmachines. Afhankelijk van de taakverdeling binnen het bedrijf kan het gehele vervaardigingsproces tot de taken behoren. Van fineren en zagen tot spuiten en montage.

  • Langdurig in een houding nauwkeurig werken aan soms moeilijk bereikbare onderdelen.
  • Tillen van objecten op en van de werktafel.

De risico’s van fysieke belasting worden voor de meubelmaker onderverdeeld in tillen, duwen, trekken en werkhoudingen.

De meubelmaker maakt veel gebruik van machines. De gevaren die hierbij optreden zijn snijgevaren, bekneld raken, elektrocutie gevaar of getroffen worden door wegvliegende voorwerpen.

Sommige van de machines zorgen voor hoge geluidsniveaus. Veel blootstelling aan geluid kan op een gegeven moment tot gehoorverlies leiden.

Het werken aan houtverwerkende machines zorgt voor blootstelling aan houtstof. Afhankelijk van de houtsoort kan houtstof leiden tot gezondheidsproblemen, zoals irritatie van de huid, ogen en slijmvliezen, huiduitslag of eczeem, allergieën, ontstekingen en in uitzonderlijke gevallen tot braakneigingen, maagkramp of neus- of longkanker.

De meubelmaker kan bij het gebruik van lijmen in aanraking komen met gevaarlijke stoffen (oplosmiddelen). Oplosmiddelen tasten huid, zenuwstelsel en organen aan en kunnen leiden tot eczeem, hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies, hart- en longklachten en zelfs vruchtbaarheidsproblemen of Organo Psycho Syndroom (OPS).

Tenslotte kan de meubelmaker werkdruk ervaren in zijn dagelijks werk. Teveel werkdruk kan op termijn leiden tot overspannenheid.

De belangrijkste risico’s zijn:

 
 
 

< terug naar vorige pagina