U bent hier: Home - Beroepen - Meubelstoffeerder

Printvriendelijke versie

 
 

Meubelstoffeerder


Meubelstoffeerders stofferen of repareren van zitmeubilair. De stoffeerder brengt het binnenwerk en de stoffering aan op het frame van een meubel. Dit is werk waarbij vaak kracht gezet wordt om de stoffen mooi straks te krijgen. Daarnaast zijn er taken als singelen, capitonneren (een vorm van bekleden met grote knopen die onder andere bekend is geworden door de Chesterfieldbank), veren plaatsen en afwerken met verenlinnen en vullingen. Er wordt zowel gewerkt met hamers en kopspijkers als met nietmachines. Fysiek zwaar werk kan daarbij zijn:

  • Veel kracht zetten, vooral met de handen.
  • Veel spijkeren en nieten.
  • Werken in een lastige houding om ergens goed bij te kunnen.
  • Tillen van meubels op en van de werkbank.
  • Meubels draaien en kantelen.

De risico’s van fysieke belasting worden voor de meubelstoffeerder onderverdeeld in tillen, duwen/trekken, werkhoudingen en repeterend werk.

De meubelstoffeerder kan bij het gebruik van lijmen in aanraking komen met gevaarlijke stoffen (oplosmiddelen). Oplosmiddelen tasten huid, zenuwstelsel en organen aan en kunnen leiden tot eczeem, hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies, hart- en longklachten en zelfs vruchtbaarheidsproblemen of Organo Psycho Syndroom (OPS).

Tenslotte kan de meubelstoffeerder werkdruk ervaren in zijn dagelijks werk. Teveel werkdruk kan op termijn leiden tot overspannenheid.

De belangrijkste risico’s zijn:

 
 
 

< terug naar vorige pagina