U bent hier: Home - Beroepen - Plakker/fineerder/lamineerder/(hout)buiger

Printvriendelijke versie

 
 

Plakker / fineerder / lamineerder / (hout)buiger


Binnen deze functies worden taken uitgevoerd als het laden en lossen van de fineerpers, vervoer tussen lijmrol en pers, geperste bladen stapelen en verlijming en hechting controleren. Ook wordt fineer gesneden op de fineersnijmachine (clipper) of gezaagd op de kantenfineerzaag. Ook het sorteren van het juiste type fineer behoort tot het werk. Een goede uitoefening van deze functie vereist technische routine en nauwkeurigheid. Mogelijke fysiek belastende taken zijn:

  • Het handmatig tillen en dragen van fineer en platen.
  • Het instellen van de machines.
  • Het volgen van het proces (veel kijktaken).
  • Veel staan bij de machines.

De risico’s van fysieke belasting worden voor de plakker/fineerder/lamineerder/(hout)buiger onderverdeeld in tillen en duwen/trekken.

De plakker/fineerder/lamineerder/(hout)buiger maakt veel gebruik van machines. De gevaren die hierbij optreden zijn snijgevaren, bekneld raken, elektrocutie gevaar of getroffen worden door wegvliegende voorwerpen.

Sommige van de machines zorgen voor hoge geluidsniveaus. Veel blootstelling aan geluid kan op een gegeven moment tot gehoorverlies leiden.

De plakker/fineerder/lamineerder/(hout)buiger gebruikt meestal watergedragen houtlijm. Wanneer dit niet het geval is kan hij bij het gebruik van lijmen in aanraking komen met gevaarlijke stoffen (oplosmiddelen). Oplosmiddelen tasten huid, zenuwstelsel en organen aan en kunnen leiden tot eczeem, hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies, hart- en longklachten en zelfs vruchtbaarheidsproblemen of Organo Psycho Syndroom (OPS).

Tenslotte kan de plakker/fineerder/lamineerder/(hout)buiger werkdruk ervaren in zijn dagelijks werk. Teveel werkdruk kan op termijn leiden tot overspannenheid.

De belangrijkste risico’s zijn:

 
 
 

< terug naar vorige pagina