U bent hier: Home - Beroepen - Machinaal houtbewerker

Printvriendelijke versie

 
 

Machinaal houtbewerker


De machinaal houtbewerker heeft fysiek belastend werk in de volgende situaties:

  • Materiaal van en naar machines tillen, bijvoorbeeld als de pallet op de vloer staat.
  • Het met platenkarren en handpallettrucks handmatig verplaatsen van houten onderdelen.
  • Veel en lang staan bij machines.
  • Veel en vaak in machines invoeren en uitpakken van hout en onderdelen, bijvoorbeeld bij een schuurband.
  • Als bij de invoer- of uitvoerzijde van de machine geen op hoogte instelbare heftafel beschikbaar is, komt werken in een ongunstige werkhouding voor.

De risico’s van fysieke belasting worden voor de machinaal houtbewerker onderverdeeld in tillen, duwen/trekken, werkhoudingen en repeterend werk.

De machinaal houtbewerker maakt veel gebruik van machines. De gevaren die hierbij optreden zijn snijgevaren, bekneld raken, elektrocutie gevaar of getroffen worden door wegvliegende voorwerpen.

Sommige van de machines zorgen voor hoge geluidsniveaus. Veel blootstelling aan geluid kan op een gegeven moment tot gehoorverlies leiden.

Het werken aan houtbewerkingsmachines zorgt voor blootstelling aan houtstof. Afhankelijk van de houtsoort kan houtstof leiden tot gezondheidsproblemen, zoals irritatie van de huid, ogen en slijmvliezen, huiduitslag of eczeem, allergieën, ontstekingen en in uitzonderlijke gevallen tot braakneigingen, maagkramp of neus- of longkanker.

Tenslotte kan de machinaal houtbewerker werkdruk ervaren in zijn dagelijks werk. Teveel werkdruk kan op termijn leiden tot overspannenheid.

De belangrijkste risico’s zijn:

 
 
 

< terug naar vorige pagina