U bent hier: Home - Beroepen - Metaalbewerker

Printvriendelijke versie

 
 

Metaalbewerker


De metaalbewerker (soms ook wel bankwerker genoemd) maakt onderdelen en constructies, eventueel van een tekening af. Ook voert hij reparaties uit. Denk daarbij aan het slijpen van bijvoorbeeld zaagbladen en beitels. De metaalbewerker werkt meestal in een werkplaats. Hier gebruikt hij diverse machines, zoals een draaibank, boormachine, freesmachine en zaagmachine. Fysiek zwaar werk kan daarbij zijn:

  • Tillen van zware onderdelen en gemonteerde constructies.
  • Langdurig staan aan machines.
  • Tillen van onderdelen.
  • Repeterend werk in de productie van onderdelen.

De risico’s van fysieke belasting worden voor de metaalbewerker onderverdeeld in tillen, duwen/trekken, werkhoudingen en repeterend werk.

De metaalbewerker werkt veel met machines. De gevaren die hierbij kunnen optreden zijn snijgevaren, bekneld raken, elektrocutie gevaar of getroffen worden door wegvliegende voorwerpen.

Sommige van de machines zorgen voor hoge geluidsniveaus. Veel blootstelling aan geluid kan op een gegeven moment tot gehoorverlies leiden.

De metaalbewerker voert een groot aantal verschillende bewerkingen uit en komt daarbij in aanraking met gevaarlijke stoffen (oplosmiddelen) in smeermiddelen, ontvetters en vloeimiddelen in aanraking. Oplosmiddelen tasten huid, zenuwstelsel en organen aan en kunnen leiden tot eczeem, hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies, hart- en longklachten en zelfs vruchtbaarheidsproblemen of Organo Psycho Syndroom (OPS).

Tenslotte kan de metaalbewerker werkdruk ervaren in zijn dagelijks werk. Teveel werkdruk kan op termijn leiden tot overspannenheid.

Zie ook www.5xbeter.nl.

De belangrijkste risico’s zijn:

 
 
 

< terug naar vorige pagina